Golfplaten

Een dak gemaakt van golfplaten is ideaal voor het afdichten van een tuinhuisje, carport of bijvoorbeeld een dierenverblijf. In dit artikel leggen wij stap-voor-stap uit hoe je een dak van golfplaten kan monteren en afdichten.

Benodigdheden:

  • Golfplaten
  • Golfplaatbouten (5 schroeven per m2)
  • Afdichtingsprofiel
  • Eindnok
  • Hoekstukken

Golfplaten stap 1: Draagconstructie maken

Bepaal de draagconstructie van het dak. Is het dak te dichten met golfplaten korter dan 1,5 meter lang? Dan is het niet nodig nog een tussenbalk te monteren. Is de golfplaat die je gebruikt om het dak te dichten langer dan 1,5 meter? Dan is het noodzakelijk om te werken met tussengordingen.

Houd globaal rekening met 1 tussenbalk per golfplaat. Pas vanaf een lengte van meer dan 2 meter is het advies 2 tussenbalken aan te houden voor de dakconstructie. Maak de draagconstructie horizontaal.

Golfplaten stap 2: Leg de golfplaten in verband op de dakconstructie

Leg de eerste golfplaat in de linkerhoek op de dakconstructie. Altijd in tegengestelde richting van de balkconstructie. Leg hierna de volgende golfplaat op het dak. Houd rekening met een overlap van 15-20 cm. Loop niet rechtstreeks op de golfplaten om beschadigingen te voorkomen.

Golfplaten stap 3: Vastschroeven van de golfplaten

Bepaal de plaats van de schroeven, door voor te boren op het hoogste punt van de golf. Niet in het dal voorboren! Door de afvoer van water in het dal, is er kans op beschadiging. Bij het voorboren altijd een iets groter gat aanhouden, omdat golfplaten werken.

Schroef de golfplaat eerst vast op de tweede golf en op de voorlaatste golf met de bijbehorende golfplaatbouten.

Plaats van de schroeven:

Bij de overlap tussen golfplaten op iedere golf
Op de muurbalk en eindbalk op iedere golf
Bij geen overlap, maar wel een tussengording: op de tussengording om de golf.

Golfplaten stap 4: Afdichten golfplaten

De golfplaten afdichten met een afdichtingsprofiel. De vulstrook plaatsen tussen de nok en dakplaten. Eventueel het dak nog afwerken met een eindnok en een hoekstuk.

Golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals vezelcement, staal of bitumen. Bekijk hier enkele golfplaten tegen een lage prijs met hoge kwaliteit voor het monteren van een golfplaten dak.

About the Author: Wendy Hagen

Wendy is een gedreven journalist en professional met een hart voor dieren. Altijd op zoek naar de waarheid, lifehacks en leuke facts.