Overlijdensverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het risico af dat je komt te overlijden binnen de looptijd van deze verzekering. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het bedrag dat je verzekerd had op jouw leven, uit aan je nabestaanden.

Degene op wiens leven de verzekering is afgesloten, is de verzekerde;
De begunstigde is degene die de uitkering ontvangt.

Bij bijna alle verzekeraars kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering dek je de financiële gevolgen af van het overlijden van jou of je partner. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het bedrag uit dat je hebt verzekerd aan je nabestaanden.

Kijk naar het geheel van een overlijdensverzekering

Natuurlijk kunt u voor iedere reden die u heeft een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dat kan een map vol polissen opleveren die misschien onoverzichtelijk wordt. Met bovendien het risico dat er polissen vergeten worden. Het gebeurt vaker dan u denkt dat mensen jarenlang premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering maar dat er bij overlijden geen beroep op gedaan wordt. Leuk voor de verzekeraar, maar niet de bedoeling!

In plaats van het afsluiten van verschillende losse polissen kunt u ook naar het geheel van uw overlijdensrisico kijken. Zolang verpanding van een polis niet nodig is kunt u de benodigde dekkingen misschien combineren in één overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensverzekering lening

Ook bij grote leningen vanaf zo’n €10.000 ben je soms verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Kom je te overlijden, dan hoeven je nabestaanden het restant van de lening niet af te lossen. De geldgever mag je niet verplichten de overlijdensrisicoverzekering bij hem af te sluiten.Naar bovenAanvullend inkomen voor achterblijvers

Ga na bij je pensioenfonds welk nabestaandenpensioen de achterblijvers krijgen als je overlijdt. Let op: vaak is een partnerpensioen bij een pensioenfonds “op risicobasis” verzekerd. Dit betekent dat je partner niets meer krijgt uit jouw pensioenpot zodra je uit dienst bent. Zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan zinvol zijn. Welk bedrag hiervoor nodig is hangt af van je persoonlijke situatie.

About the Author: Wendy Hagen

Wendy is een gedreven journalist en professional met een hart voor dieren. Altijd op zoek naar de waarheid, lifehacks en leuke facts.